Anxietatea

   Anxietatea este definita ca fiind o frica difuza fara a avea un obiect bine definit. Tulburările de anxietate sunt foarte frecvente și afectează 14% din populație. Tulburările de anxietate cuprind o serie de probleme. În această categorie se includ următoarele forme: anxietate generalizată, fobia socială, fobii specifice (ex. fobia de insecte, frica de spații deschise sau închise), atacul de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă și stresul post-traumatic.anxietatea

Anxietatea si frica – Diferente.

   Fiecare dintre noi a trecut prin experiente de frică intensă, care este   o emoție umană normală, și care ne ajută în confruntarea cu   pericolul. Dar unii oameni trăiesc o frică foarte intensă și irațională,   care nu este justificată prin prezența unei situații periculoase. O   persoană anxioasă continuă să simtă o neliniște permanentă, care   interferează și cu viața sa cotidiana. Acesta poate să indice prezenta   unei tulburări de anxietate. Însumând cele spuse mai sus, anxietatea resimțită de o persoană este o frica foarte intensă și nejustificată de un pericol adevărat.

Simptomele tulburărilor de anxietate

   Caracteristica principală a acestora este sentimentul de frică sau/și gânduri cronice (constante), repetitive, de îngrijorare, care reprezintă un element de stres pentru persoana respectivă și care interferează cu activitățile din viața sa (de exemplu dacă unei persoane îi este frică să meargă la interviuri pentru ca acolo ar trebui să interacționeze cu străini, va evita situația respectivă, temându-se ca oricât de inteligentă ar fi, nu ar primi postul, chiar și dacă ceea ce face actualmente nu îi oferă satisfacția dorită).    Alte simptome comune tuturor tipurilor de anxietăți:
– reacții fizice – (ex. transpirație, tremurături, bătăi de inimă rapide, dificultăți în respirație, greață, leșin)
– gânduri disfuncționale – ex. „dacă o să vorbesc în fața publicului, și o să greșesc, toată lumea o să mă creadă prost” .
– comportament de evitare – o persoană anxioasă poate să ajungă să evite foarte multe situații. Faptul că are gânduri negative și evaluează irațional situațiile care îi provoacă anxietate, emoții negative foarte intense, reacții fizice puternice, și eventual experiențe negative, plasează persoana într-un cerc vicios, din care nu poate să iasă (de ex. studentul T. este foarte anxios la prezentarea unei lucrări în fața publicului, dar trebuie să-și susțină disertația. Se simte foarte anxios, de fapt de o săptămană întreagă, și a învățat foarte mult, ca totul să fie perfect și să nu dea greș, dar faptul că înainte de prezentarea disertatiei s-a gândit de foarte multe ori ca trebuie să fie perfecta această prezentare, ca altfel profesorii or să îl creada prost, i-a provocat emoții foarte intense ceea ce evident a cauzat mici eșecuri în prezentare, pe care el ulterior le-a interpretat ca fiind greșeli catastrofale și nu a mai vrut să prezinte lucrări în față mai multor oameni, având ca rezultat faptul că acum evită aceste tipuri de situații).