Cum facem alegeri

Cum facem alegeri in viata ?Determining the Way

As incepe acest articol prin a defini cadrul in care noi ne petrecem viata de la nastere si pana la moarte si aici ma refer la timp.

Timpul, asa cum stim, are trei component: trecut, prezent si viitor. Trecutul este un concept fundamental al fizicii și al filosofiei, cu care se măsoară durata evenimentelor. În percepția clasică, timpul este înțeles eronat pentru că este reprezentat sub forma unei axe, pe care sunt așezate în ordine trecutul, prezentul și viitorul.

Trecutul de fapt este constituit din fapte, actiuni facute si amintiri, ce nu mai pot fi schimbate in prezent si constituie o istorie. La ce ne este de folos Istoria? Din istorie putem invata ce au facut altii bine sau rau, ce am facut noi bine sau rau si sa putem avea in vedere sa nu repetam lucrurile rele, dar cel mai important este sa avem in vedere lucrurile bune.

Prezentul, din punctul meu de vedere, este de fapt momentul in care se petrece o actiune si in secunda urmatore este deja trecut. Momentul prezent, in care pocnim din degete, in secunda urmatoare acel moment este deja trecut si constituie o istorie.

Cel mai important lucru pe care il putem avea in vedere este de fapt viitorul.  Asa cum spun multi autori, cu care si eu sunt de acord, viitorul este suma alegerilor facute in prezent, in umbra invatamintelor din trecut.

Capacitatea omului de a face alegeri implica in mod obligatoriu anumite drepturi si libertati. Daca alegem, atunci putem determina ce decizii sa luam in legatura cu corpurile noastre, sanatatea noastra, relatiile, familia, finantele si carierele noastre, cu vietile noastre sociale si cu credintele noastre spirituale. Opţiunea ne permite să ale­gem, să selectăm, să decidem între posibilele căi de urmat. Să mergem la dreapta sau la stânga. Să mergem înainte sau înapoi, să fim fericiţi sau trişti, iubitori sau plini de ură, satis­făcuţi sau nemulţumiţi.aleg2

Alegerea ne dă puterea de a avea suc­ces sau de a fi neîmpliniţi, să fim buni sau extraordinari, să simţim plăcere sau durere.

Cred ca e momentul sa spunem ca fiecare dintre noi putem lua decizii de la trei nivele ale propriei fiinte :
–     emotional (o parte din ‚subconstient’) – este cel mai ineficient mod de a hotari ; nu ai mintea limpede, esti agitat (indiferent ca e vorba de o emotie pozitiva sau negativa, cand sunt in exces ambele categorii sunt ‚rele’ in ce priveste luarea unei decizii). Imensa majoritate a timpului oamenii se afla intr-o fluctuatie de stari emotionale si lipsa de atentie in prezent, atat asupra exteriorului cat si asupra propriei persoane, in acelasi timp (atentie divizata).
–     rational (o parte din ‚constient’) – este un nivel bun ; deja ai depasit emotiile, dar iei hotariri exclusiv pe baza a ceea ce deja stii, a modului cum actionai in trecut ; iar cand afli din ce in ce mai multe lucruri despre viata, in general, iti modifici comportamentul in mod continuu si calitatea deciziilor creste si ea
–     intuitiv (o parte din ‚supraconstient’) – cel mai eficient, cel ce nu da gres niciodata ; emotiile si gandurile dispar, esti prezent ‚aici si acum’, intri in interiorul tau si ‚simti’ decizia ; ea este intotdeauna corecta pentru ca de fapt intuitia iti da indicatia efectului viitor al deciziei prezente, in viata ta. In cazul in care nu simti (nu reusesti sa discerni mesajul prin ‚semnul’ interior), esti atent si te folosesti de ‚semnele’ exterioare din mediul inconjurator (se spune ca Dumnezeu, Universul, Forta sau cum vreti sa-i spuneti vorbeste cu noi in toate modurile, pe toate caile, in toate felurile) – chiar functioneaza. Asta este vestea buna. Vestea ‚proasta’ e ca e nevoie multa practica pentru a intra si a te obisnui sa ramai aici, la acest nivel – si de foarte multa incredere. Dar, in viata, de multe ori, lucrurile valoroase se obtin prin efort.

Cel mai indicat ar fi, atunci cand facem o alegere, sa ne punem mai multe intrebari si una din el ear fi Care sunt posibilele consecintele ale alegerii pe care sunt pe punctul de a o face ?

De cele mai multe ori noi facem ceea ce ne aduce placerea pe termen scurt, dar inevitabil suferinta pe termen lung. Este un lucru dovedit si observat dintotdeauna – si totusi pare ca nu reusim sa ne smulgem din ghearele alegerilor ineficiente pe termen lung.

Conditionarea e destul de puternica, si e nevoie de lucru intens cu tine insuti pentru a reusi sa obtii acea capacitate de a amana placerea pe termen scurt si a o transforma intr-un castig si mai mare pe termen lung. Dar, incet-incet, din ce in ce mai multi oameni fac pasi in aceasta directie.

A face alegeri de fapt e ca si mersul cu masina. Daca ar fi sa te urci acum la volan si sa iti propui de te plimbi pur si simplu cu masina, ai ajunge intr-o intersectie cel mai probabil cu trei directii, stanga, dreapta si inainte. Probabil vei allege una din cele 3 care iti va conveni pe moment, condus de intuitie. Si apoi vei mai ajunge inca intr-o intersectie, si inca in una, pana cand vei ajunge la o finalitate, un capat de drum, dar care nu vei putea sti cum este. Poate o finalitate buna, rea, urata, frumoasa, poate un drum inchis sau deschis si asta inseamna ca alegerile facute, pot fi bune sau rele. Atunci cand facem alegeri pur si simplu fara sa stim ce vrem putem sa avem esec si atunci cand refuzam in acelasi context putem avea regrete si intrebari de genul Oare cum ar fi fost? Oare ce ar fi fost? etc…aleg1

Dar daca ar fi sa te urci  la volan si sa stii ca trebuie sa conduci de la Bucuresti la Brasov? Ce crezi ca s-ar intampla comparativ cu faptul cand te-ai plimbat pur si simplu cu masina? Este simplu, in orice intersectie ai ajunge, se vor intampla doua lucruri. Vei sti exact directia in care vei merge, pentru ca iti cunosti destinatia finala si atunci vei alegea calea care te va duce catre destinatia propusa. Al doilea lucru, dar si cel mai important, este ca te consolezi cu celelalte doua directii pe care nu le-ai ales, in umbra faptului ca nu constituie destinatia ta.

In viata ca sa putem face alegeri eficiente trebuie sa avem trei lucuri foarte bine stabilite, lucruri care de fapt sunt 5 liste deschise.

Lista deschisa in sensul ca orice lucru inscris acolo, poate sa fie sters si adaugat un altul in loc sau poate fi oricand completata sau revizuita.

Inainte de a incepe sa completati  aceste 5 liste, ar trebui ca in preambulul lor sa va puneti intrebarea Cine sunt eu? Si cu siguranta ca tot voi veti sti sa va si raspundeti la aceasta intrebare, pentru ca sunteti expertii vietii proprii. Spun expertul vietii proprii deaorece interactiunea cu orice persoana din viata voastra este limitata de timp, dar noi cu noi insine suntem 24 din 24 prezenti si atunci pe cale de consecinta, fiecare pentru el insasi este expertul vietii lui.

Prima lista constituie lucrurile sau ceea ce constituie fericirea noastra.

A doua lista constituie lucrurile care inseamna binele nostru, cu tot ceea ce presupune asta.

Umatoarele 3 reprezinta planuri pe termen scurt, mediu si lung.

In momentul in care va veti raspunde sincer la intrebarea Cine sunt eu? Si veti avea cele 5 liste completate, veti putea face alegeri eficiente in viata dumneavoastra, in orice situatie va veti afla si cel mai important lucru este ca va veti consola atunci cand refuzati ceva, deoarece nu intra in finalitatile dumneavoastra, finalitati pe care vi le-ati propus in cele 5 liste.

Psiholog Florin DIACONU