Dragoste si relatii

Despre Dragoste si relatii.

5 lucruri care primeaza intr-o relatie.

Intr-o relatie sunt multe lucruri care conteaza si care pot influienta directia in care se indreapta cei doi. Daca e sa facem un rezumat al lucrurilor care conteaza am ajunge sa punctam 5 lucruri esentiale care intr-adevar sunt baza oricarei relatii.

Daca va intrebati “credeti in dragoste la prima vedere?”…..unii ar spune ca da si intrebarea urmatoare ar fi “cum definim dragostea?”. Dragostea este un lucru mare si sunt foarte multe defintii insa in toate exista un lucru in comun….DARUIREA.

Ceea ce numim noi dragoste la prima vedere nu poate include Daruire si pe cale de consecinta dragostea la prima vedere este doar Atractie Fizica.

1. Atractia Fizica – Primul lucru care conteaza intr-o relatie. In cazul in care nu exista aceasta atractie fizica, inseamna ca e interes (nu neaparat material).

2. Intelegere. Vorbind in sens restrans intelegerea este al doilea lucru care primeaza in orice relatie.

3. Respectul

4. Increderea

5. Reciprocitatea –toate cele 4 lucruri ar trebui sa functioneze, toate, in umbra reciprocitatii.


8 Semne ale dragostei adevarate

1. Fapte, nu vorbe
Oricat de frumoase sunt cuvintele uneori, faptele sunt mult mai importante si mai relevante. Oricine poate promite “marea si sarea”, dar daca se si tine de promisiune… atunci inseamna mult. Barbatul de langa noi este ceea ce face. Faptele vorbesc mai mult despre el decat cuvintele. Un semn profund al iubirii lui este atunci cand partenerul tau alege sa-si duca la capat promisiunile, sa isi respecte angajamentele si sa te ajute cu ceea ce a spus ca te va ajuta. Vei stii astfel ca este un om de cuvant si ca isi face timp pentru lucrurile care conteaza pentru tine. Ca si concluzie, cuvintele trebuie intarite si dovedite prin FAPTE.

2. Respectul fata de persoana iubita
Respectul fata de persoana de langa tine este fundamental pentru o relatie sanatoasa si de lunga durata. Vei sti ca partenerul tau te iubeste daca el iti arata ca te respecta tot timpul, nu atunci cand isi alege. Iubirea nu inseamna atunci cand el te respecta doar cand i se pare lui ca ar trebui sau cand isi doreste ceva de la tine, ci tot timpul.

3. Egalitatea
Iti doresti si tu sa faci aceleasi lucruri ca si el, fara sa existe discutia cu „tu nu poti” sau „nu ar trebui sa faci asa”. O dovada de iubire din partea partenerului tau de viata este atunci cand te trateaza ca un egal al sau, cand sunteti parteneri si nu sef si subaltern. Deciziile tale au un ecou la fel de puternic in relatia voastra ca si ale lui, si nu un ecou mai mic. Daca luati decizii impreuna pentru voi si nu ia doar el, atunci te vede ca pe un partener, deci te iubeste si te pretuieste.

4. Este mereu acolo pentru tine, si cand razi, si cand plangi
„Si la bine si la rau”, cum spun americanii, trebuie si partenerul tau sa fie alaturi de tine. Daca te iubeste cu adevarat, are grija de tine atunci cand esti racita, face cumparaturile in locul tau daca este nevoie, ia copiii de la gradinita ori de la scoala in locul tau etc. Este partenerul tau de viata, practic el este ajutorul tau la fel cum si tu esti ajutorul lui. Daca te iubeste, el te accepta si atunci cand nu stralucesti si isi doreste sa iti fie bine.

5. Gandeste in doi
Un barbat care iubeste cu adevarat se vede pentru toata viata alaturi de femeia iubita. Faptul ca tu esti in planurile lui, in gandurile lui, in tot ceea ce face, inseamna ca tu ocupi un loc important in viata lui, inseamna ca nu se gandeste numai la el, ci si la tine, la voi. Te iubeste.

6. Te suna, se gandeste la tine
Barbatul care te iubeste isi doreste sa te auda chiar si atunci cand nu are nevoie de ceva de la tine. El te suna sa stie cum iti merge ziua, sa iti povesteasca despre ziua lui, sa iti spuna ca se gandeste la tine etc. Partenereul tau te sustine si te incurajeaza atunci cand iti doresti ceva, si isi face timp pentru tine si nevoile tale atunci cand te iubeste profund.

7. Te surprinde
Un barbat care iubeste va gasi mereu tot felul de modalitati prin care sa iti arate ce simte pentru tine. Nu trebuie sa cheltuie o avere pentru a-ti spune ca te iubeste, dar te poate surprinde prin lucruri mici, romantice si frumoase. El poate alege sa iti cumpare flori atunci cand face piata, nu doar la aniversari, te poate scoate in oras, iti poate gati o cina speciala, iti poate face masaj etc. Iubirea se afla in detalii pana la urma.

8. Iti spune ca te iubeste
Da, spuneam ca faptele sunt mai importante decat vorbele.. dar si vorbele sunt dulci. Daca te iubeste, iti va spune ca te iubeste.

Psiholog Florin DIACONU