Efectul domino al emotiilor negative.

Cum se transforma o emotie negativa precum tristetea si mania in simptome fizice? Emotiile negative devin probleme medicale din cauza efectului de domino al substantelor chimice asociate cu acea emotie.

 1. Din diferite motive, poate aparea tristetea sau furia. Datorita acestora, la inceput, nu te prabusesti psihic, dar pe masura ce trec zilele, constati ca ai o stare de spirit din ce in ce mai sumbra, ca si cum ai intra intr-o mlastina din care iti este din ce in ce mai greu sa iesi. Incetul cu incetul aceasta stare se transforma intr-un discomfort fara nume, dupa care apar primele simptome. Emotia maniei sau tristetii coboara astfel din emisfera cerebrala dreapta (emisfera cerebrala dreapta este sfera emotiior pure) in zona hipotalamusului.

Dintr-odata, lucrurile se schimba caci hipotalamusul este zona cerebrala care controleaza hormonii si care regleaza foamea si somnul. De aceea, daca te afli intr-o stare de spirit negativa pe care o prelungesti, incepi sa mananci prea mult  sau prea putin, sa dormi prost, iar sistemul tau hormonal este dat peste cap. In continuare, mania sau tristetea  ajung in glanda pituitara, perturband si mai tare tiparele hormonale, ale alimentatiei si ale somnului. In sfarsit, pe masura ce trec simptomele si lunile, aceste simptome chimice coboara prin trunchiul cerebral catre glandele suprarenale, care iti transmit emotiile in tot restul corpului.

 1. Daca te simti frustrat sau deprimat, trunchiul tau cerebral secreta epinefrina, un neurotransmitator care te face sa te simti ranit si iritabil. La randul lor, glandele suprarenale secreta un hormone al stresului numit cortizol, care te face sa iti doresti sa mananci din ce in ce mai mult.
 2. Hormonul stresului numit cortizol genereaza mari probleme sistemului imunitar. In acest fel, frustrarea sau tristetea initiala tind sa se transforme intr-o stare proasta (depresie ) pe termen lung. Depresia “corporala” genereaza o veritabila cascada de citocine, niste substante care irita organimul, iti induc o stare de somn si de durere. Citocinele sunt cauza multor inflamatii din corp.
 3. Din cauza citocinelor, celulele albe din sange (celulele care apartin sistemului imunitar) secreta anumite proteine care te fac sa te simti slabit, obosit si posibil sa ai diferite dureri. Poate fi o senzatie asemanatoare gripei, febrei sau artritei.
 4. Citocinele consuma neurotransmitatorii care influenteaza starea de spirit, facandu-te sa te simti si mai deprimat. Nivelul norepinefrinei si serotoninei (doi neurotransmitatori exptrem de important pentru o stare de spirit pozitiva) incepe sa scada, facandu-te sa te simti din ce in ce mai deprimat, mai furios si mai iritabil.
 5. Cateva luni mai tarziu, depresia si mania devin inca si mai ancorate in corpul fizic si in organe, indeosebi inima, influentand tensiunea arteriala si glicemia. Daca te duci la medic in aceasta perioada , acesta va constata ca ti-a crescut nivelul homocisteinei din sange, avertizandu-te ca risti sa te inbolnavesti de inima. In aceasta etapa, depresia se manifesta din punct de vedere medical- intuitiv sub forma unei inimi frante poate.
 6. Schimbarile produse la nivelul neurotransmitatorilor norepinefrina si serotonina genereaza dureri mari in tot corpul. La inceput la nivelul capului, apoi apar durerile de spate si in final, poate, in intreg corpul. Ajungi astfel sa simti ca de-abia mai reusesti sa iti urnesti corpul.
 7. Supararea si depresia pe termen lung, aparuta din orice cauza in viata noastra, incep sa iti afecteze inclusiv somnul. Nu mai reusesti sa adormi, sau sa te trezesti frecvent. Pe de alta parte, in timpul zilei iti este somn tot timpul.
 8. Cu toate acestea, pe masura ce trec lunile incepi sa observi ca te ingrasi de la o zi la alta sau dimpotriva, ca slabesti, in functie de genele tale. Daca te ingrasi, esti tentat sa mananci din ce in ce mai multi carbohidrati, fapt care nu face decat sa iti sporeasca pe zi ce trece numarul de kilograme.
 9. Daca greutatea ta creste, colesterolul o ia razna, amplificand si mai mult riscul de boala cardiovasculara. Daca greutatea ta scade poti avea anumite blocaje la nivelul celei de-a 3-a chakra, probleme digestive, blocaje la nivelul toracal si substernal.
 10. lar cresterea in greutate poate atrage dupa sine si cresterea nivelului glicemiei si poate aparea hipertensiunea arteriala. Corpul devine din ce in ce mai inflamat, iar colesterolul pluteste liber prin vasele de sange.
 11. Colesterolul in combinatie cu depresia creeaza niste molecule numite radicali liberi. In acest timp, acestea iti invadeaza circuitele memoriei, la fel ca rugina. Constati ca trebuie sa citesti de nenumarate ori o pagina sau un paragraf pentru a intelege la ce se refera. Nu-ti mai aduci aminte numele oamenilor. Tu iti mai amintesi ceea ce tocmai ai citit mai sus??!!!!!
 12. Nivelul acizilor grasi omega-3 incepe sa scada, iar in combinatie cu inflamatiile, acest lucru iti amplifica riscul declansarii dementei (peste cateva decenii), lucru care te poate deprima daca medical te avertizeaza in aceasta directive.

Cu cat intelegi mai bine si mai repede mesajul intuitiv care se ascunde in spatele unei stari de proasta dispozitie, tu te poti elibera nu doar de depresie si de iritabilitate, precum si de anxietate, ci iti amplifici literalmente capacitatea de a evita dependentele si de a-ti aminti ce tocmai ai invatat. Vei putea dispune astfel de o capacitate mai buna de control emotional, care te va ajuta sa iti implinesti intregul potential fizic si spiritual.