Masaj de reajustare posturala

Terapia de reajustare posturala

Este o metoda terapeutica bazata pe actiuni manuale efectuate asupra intregului corp uman in vederea pastrarii sau ameliorarii starii de sanatate; cuprinde circa 100 de manevre care se efectueaza asupra intregului corp al pacientului.21

Mai este cunoscuta si sub denumirea de “Metoda de îndreptare a coxalelor, masaj si presopunctura” sau “Masaj special Oriental Saionji”.

Terapia de ajustare posturala consta in aplicarea metodica a unui ansamblu complex de procedee manuale si exercitii fizice in scopul restabilirii echilibrului functional al organismului uman, astfel fiind eliminate sau ameliorate o gama variata de tulburari care pot genera atat imbolnaviri acute cat si suferinte cronice.

Desi este o metoda conceputa pentru a fi aplicata preponderent in scop preventiv, deoarece telul principal al acesteia este tratarea sau diminuarea cauzelor tulburarilor functionale care, in timp, pot genera suferinte cronice. De asemenea, poate fi aplicata si in scopul prevenirii sau incetinirii evolutiei suferintelor deja prezente.

yumeiho4Procedeele terapeutice manuale, aplicate in scop profilactic sau corectiv, constau in: tehnici de manipulare osteo-articulare si gimnastica mio-articulara pasiva; procedee de puncto-terapie (in principiu similare celor utilizate in presopunctura si reflexoterapie); tehnici si procedee speciale de masaj; elemente de stretching (intinderi, elongatii); metode de corectare respectiv echilibrare a posturii, ale mersului si staticii; exercitii de optimizare a biomecanicii aparatului locomotor, etc.

Exercitiile fizice practicate constau in: gimnastica speciala, insotita de tehnici de respiratie, metode de relaxare, etc.

INDICATIILE APLICARII TERAPIEI :

– tulburari de statica si dinamica ale aparatului locomotor, cum ar fi: asimetrii de bazim, cifoze, scolioze, hiperlordoze si combinatii si complicatii ale acestora. Distributia necorespunzatoare a greutatii corpului la nivelul bazinului respectiv la nivelul membrelor inferioare. Rigiditate musculo-articulara, laxitate ligamentara. Tulburari de mers, echilibru, statica, datorate cauzelor mai sus mentionatesi a complicatiilor induse.

– Nevralgii si neuromialgii, indiferent de localizarea stratului anatomo-functional si cauza acestora: reumatismele, neurologice, post-traumatice, psihogene, afectiuni articulare, miozite, miofascite, miogeloze, celulite, nevrite si polinevrite, retractii musculo-tendinoase, contracturi musculare, hipotrofii si atrofii musculare de diferite cauze.

– Afectiuni ale aparatuluicardiovascular, periferice si centrale, staze venoase si limfatice, cu edeme circulatorii periferice, ischemii vasculare periferice in stadii functionale incipiente, hipertensiuni arteriale in stadii functionale.

– Tulburari gastro-intestinale cum ar fi: tulburari de tranzit de origine vegetativa, constitutionala sau ca urmare a dietei necorespunzatoare (tranzit intestinal diminuat, constipatie, diaree fara cauze infectioase). Diskinezii biliare, staza pilorica (cauzata de stress), etc

– Afectari psihogene de diferite etiologii: multiple forme de nevroza astenica, spasmofilii, tetanii cronice, distonii neurovegetative.

– Afectiuni dismetabolice: obezitate, diabet, guta.

– Afectiuni din zona ginecologica: hipotrofii si dezaxari ale uterului, ptoze, aderente, inflamatii cronice, etc.

– Pregatirea gravidei pentru nastere.

– Pediatrie: anemii diverse, rahitism, sindroame hipoanabolice de diferite cauze.

– Geriatrie: tratament de intretinere si stimulare a musculaturii scheletice, a articulatiilor si a metabolismului diminuat.

– Stress-ul. Tulburari induse de stress cum ar fi: insomnii, anxietate, agitatie, tensiuni musculare dureroase, oboseala cronica psihica si fizica, tulburarineurovegetative diverse. Prevenirea aparitiei stress-ului sau a instalarii tulburarilor induse de stress. Incapacitatea persoanei de a se relaxa.

– Diminuarea efectelor induse de sedentarism.

– Pregatirea sportivilor pentru performanta. Recuperarea capacitatii de miscare si efort la sportivi.

– Recuperarea pacientilor care au suferit imobilizari prelungite.

– Ameliorarea, corectarea si cresterea ventilatiei pulmonare, in cazurile in care se diminueaza capacitatea ventilatorie prin rigidizarea cutiei toracice (contracturi musculare, artroze vertebrale, toracale), sau printr-o respiratie incorecta.

In cazul persoanelor confirmate de catre medic ca fiind clinic sanatoase, aplicarea terapiei se poate face integral in siguranta. Abordarea se va face preponderent in plan profilactic. Adica se vor corecta acele tulburari functionale care creaza disconfort sau care pe termen lung pot induce stari patologice.

EFECTE CU CARACTER GENERALE ALE APLICARII TERAPIEI DE AJUSTARE POSTURALA

– Produce caldura, invigorare si placere;

– inlatura oboseala, da o senzatie de confort;

– previne boli grave;

– creste imunitatea;

– infrumuseteaza chipul;

– face corpul mai elastic si invigoreaza miscarile;

– imbunatateste functia sexuala;

– armonizeaza functiile psihice;

CONTRAINDICATII:

– Intoxicatii acute de orice fel;

– stari febrile;

– afectiuni infectioase osoase si osteoarticulare (osteita, osteomelita, artrita);

– osteoporoza medie sau avansata;

– tuberculoza cu diferite localizari;

– tromboflebite, flebotromboze, arterite, cu manifestari acute;

– afectiuni cardio -circulatorii acute: angina pectorala, infarct miocardic, tulburari de ritm, insuficienta cardiaca decompensata si manifesta, anevrisme confirmate, embolii cu diferite localizari, hipertensiunea arteriala in decompensare;

– arteroscleroza cu manifestari periferice sau centrale;

– suferinte pulmonare acute;

– afectiuni acute ale tubului digestiv: gastrice, intestinale, hepatice, biliare si pancreatice;

– boli renale severe;

– boli de sange mai ales cele cu manifestari hemoragice (fragilitate capilara severa, hemofilia, tratamente cu medicatie anticoagulanta);

– stari de oboseala si debilitate severa;

– in bolile psihice cu caracter excitant si confuzional sau in stare de ebrietate;

– traumatisme severe: eschimoze, hematoame, rupturi ale muschilor sau tesuturilor de orice fel. Fracturi neconsolidate sau insuficient consolidate;

– herniile de disc cu manifestari neurologice severe, luxatiile vertebrale;

– cancerul, de orice fel , la orice nivel (daca nu este alta recomandare data de oncolog);

– herniile de orice fel (eventratii, hernie hiatala, etc);

– nu se aplica manipulari la articulatiile care au fost supuse la interventii chirurgicale (proteze de sold, genunchi, tije de fixare a fracturilor, grefoane osoase);

– se evita in timpul menstruatiei;

– nu se aplica terapia de reajustare posturala mai devreme de 2-3 ore de la servirea mesei, intimpul unei furturi sau dupa mese copioase;