Nutritie

O nutritie buna este conditia sanatatii. O alimentatie inadecvata poate slabi sistemul imunitar. Nutritia aduce corpului energia de care are nevoie pentru a-si mentine buna functionare, activitatile si greutatea.

 

Un stil de viaţă sănătosnutritie

Stilul de viaţă sănătos reprezintă o componentă de bază a menţinerii sănătăţii, a profilaxiei eficiente a celor mai multe afecțiuni.

Omul modern se confruntă cu o speranţă de viaţă mare, dar şi cu o multitudine de afecţiuni care sunt cauzate mai ales de greşeli curente de stil de viaţă, ale căror efecte au tendinţa de a se acumula şi de a determina probleme de sănătate. Bolile cronice, degenerative, cele mai frecvente în rândul cauzelor de morbiditate şi mortalitate, pot fi prevenite sau încetinite în evoluţia lor dacă oamenii adoptă un stil de viaţă sănătos.

Stilul de viaţă este o sintagma ce cuprinde o paletă foarte largă de comportamente. De la dietă, la evitarea exceselor de orice fel, stilul de viaţă este componenta care se poate modifica cu cel mai puţin efort şi care ne poate creşte calitatea vieţii până târziu, la anii senectuţii.

Un element principal al stilului de viaţă este alimentaţia. Optând pentru alimente sănătoase, diverse şi adecvate trebuinţelor noastre, asigurăm organismului combustibilul şi catalizatorii necesari proceselor vitale.

Alimentaţia sanogenetică ne ajută să facem faţă solicitărilor fizice şi intelectuale, ne ajută să luptăm eficient cu noxele diverse din mediul ambiant şi ne menţine în formă maximă. De la bolile de inimă, la cele digestive sau endocrine, alimentaţia poate fi un aliat.

Stilul de viaţă cuprinde şi activitatea fizică. Omul modern este obligat să facă tot mai puţin efort fizic la locul de muncă sau în viaţa personală, şi aceasta deşi fiziologia umană este construită pe o viaţă activă. Ca o consecinţă, sedentarismul s-a extins, fiind unul dintre factorii pe seama căruia putem pune multe probleme de sănătate. Numeroase studii desfăşurate în ultimii ani au arătat că mişcarea, chiar limitată de lipsa de timp, este unul dintre “medicamentele” cele mai eficiente şi mai lipsite de efecte adverse.

Stă în puterea noastră să acţionăm în aşa fel încât să ne modificăm obiceiurile nesănătoase şi să ne orientăm către o viaţă armonioasă, care să aibă în ea premizele unei longevităţi de calitate.

Principii nutriţionale47428nutritie-1

În fiecare zi consumăm alimente şi băuturi care ne furnizează diferiţi nutrienţi, în cantităţi variate. Nu există doi oameni care să aibă necesităţi nutriţionale identice, după cum nu există un aliment complet, care să poată aduce absolut toate elementele de care avem nevoie.

De aceea, este necesar să asociem diferite alimente, care să îşi completeze reciproc deficienţele de compoziţie şi să conducă, în ansamblu, la alcătuirea unei diete echilibrate.

Lipsa de monotonie a prânzurilor noastre, variaţia, combinarea grupurilor de alimente şi băuturi reprezintă cheia evitării carenţelor de orice fel.

Pentru facilitarea alcătuirii unei diete corecte, alimentele au fost clasificate în mai multe categorii, fiecare grup remarcându-se printr-o particularitate nutriţională. Astfel, produsele lactate ne aduc în special calciu, derivatele din carne, fier, legumele şi fructele contribuie prin aportul de vitamina C, băuturile sunt hidratante datorită proporţiei mari de apă și, în funcție de ingredientele din care sunt făcute, pot adauga și alte elemente nutritive. Deşi organismul are capacităţi deosebite de a combate deficienţele alimentare, mai ales dacă ele se limitează la o perioadă ceva mai scurta de timp, suntem datori să corectăm aceste deficienţe şi să le evităm pe termen lung, în scopul de a împiedica apariţia unor probleme de sănătate cu consecinţe importante.care-este-cea-mai-eficienta-dieta-din-lume-la-ce-concluzie-au-ajuns-expertii-in-nutritie_size1

Pentru a uşura alcatuirea unor diete corecte, s-au pus la punct aşa-numitele piramide alimentare, adaptate chiar grupelor de vârstă. Acestea au îmbrăcat, mai recent, aspectul unei “farfurii zilnice”, în care fiecare grup de alimente şi băuturi îşi găseşte locul.

În contextul nutriţiei sănătoase este introdusă în ultimii ani şi berea, considerată în multe ţări ca fiind aliment. Berea, cu conţinut de alcool sau fără, este un mijloc important de hidratare şi un vehicul al unor nutrienţi valoroşi.

În orice caz, berea trebuie să fie întotdeauna consumată cu responsabilitate şi să fie parte a unei diete sănătoase şi echilibrate care să asigure toate substanţele nutritive necesare pentru a satisface nevoile metabolice ale organismului.