Stim sa facem alegeri?

STIM SA FACEM ALEGRI?

 

 

Cu toti stim ca alegerile pe care le facem acum sonstituie de fapt viitorul nostrum. O alegere poate insemna un angajament sau doar un simplu gand.Zilnic, fiecare dintre noi, facem alegeri care au un impact asupra vietii noastre. Unele alegeri sunt de mica importanta si ne pot influenta urmatoarele cateva momente, ore sau zile, in timp ce altele ne pot schimba viata.

Unele alegeri sunt usor de facut, altele mai greu. Unele alegeri ne pot duce spre suucces sis pre lucruri bune in viata noastra, altele pot aduce suferinta si esec. Unele alegeri vor parea importante, in timp ce altele vor fi nesemnificative. Cel mai important lucru pe care noi trebuie sa stim e ca fiecare alegere pe care o facem, indifferent de importanta, ne modifica cursul vietii.

Omul are capacitatea de a face alegeri pentru propria persoana si daca putem allege atunci inseamna ca putem decide in legatura cu corpul nostrum sanatatea noastra, relatii, bani, cariera, etc. Optiunile pe care noi trebuie sa le alegem, inainte, inapoi, stanga dreapta, sa fim fericiti sau tristi, iubitori sau plini de ura, sunt lucruri care le facem singuri pentru viitorul nostrum. Alegerea ne da putere pentru succes, pentru a fi impliniti, pentru a fi mai buni.

Multi dintre noi spunem ca stim sa facem alegeri, dar in realitate de fapt ne scapa anumite lucruri care tin de noi si care tot noi le trecem cu vederea.

Algoritmul de a putea face alegeri efficient este destul de simplu si este asemanator cu sofatul unei masini. Multi dintre noi conducem zilnic.

Sa ne inchipuim o zi frumoasa in care ne propunem sa ne plimbam cu masina. Ne urcam la volan si facem o plimbare prin oras. Vom ajunge la un moment dat intr-o intersectie, in care putem sa viram la dreapta, stanga sau inainte. Voi ce directie alegeti? Dupa ce alegeti, mai mergeti si veti ajunge intr-o alta intersectie, in care la fel puteti alege . Si de aceasta data veti alege o directie. In final puteti ajunge intr-un loc frumos sau urat, intr-un loc unde strada se termina si numai aveti nici o directie sau poate intr-o in centru sau la periferie, nu avem de unde sa stim.

Haideti sa vedem ce se intampla daca ne urcam la volan si ne propunem sa mergem de acasa pana in centru orasului, sau in parc? In orice intersectie vom ajunge vom sti exact ce directie sa alegem, asta pentru ca cunoastem destinatia si cel mai important lucru e ca ne putem consola cu celelalte directii pentru ca suntem constienti ca nu este directia in care trebuie sa mergem, noi ne-am propus o alta detinatie.

 

In viata de zi cu zi, pentru a putea face alegeri eficiente trebuie sa cunoastem 5 lucruri despre noi sis a intocmim o lista deschisa cu acestea. Lista deschisa inseamna ca ea poate suferi modificari. Cele 5 lucruri sunt:

 1. Ce inseamna binele nostrum? (scriem pe o lista toate lucrurile care ne fac bine si le consideram bune pentru noi. Putem adauga sau scoate din lista oricand un anumit lucru, care consideram ca este sau nu mai constituie un bine pentru noi)
 2. Ce inseamna fericirea noastra? (tot ceea ce presupune fericirea voastra si tot ceea ce va face fericit/a)
 3. Planuri pe termen scurt (planurile pe termen scurt intr-o ora, astazi maine)
 4. Planuri pe termen mediu (planurile dumneavoastra pentru cateva zile pana la o luna)
 5. Planuri pe termen lung

In momentul in care va veti cunoaste foarte bine aceste lucruri si ele va vor servi drept destintie in viata voastra, in orice moment al vietii, veti putea alege eficient, doar acele lucruri care va vor duce si va vor face viitorul vostru asa cum il doriti. Veti putea refuza cu usurinta si va veti consola cu lucrurile care nu fac parte din ceea ce dumneavoastra va doriti.

 

 

Florin DIACONU

www.psyho-med.ro

 • Coaching si dezvoltare personala
 • Autocunoastere si accesarea potentialului interior
 • Consilierea carierei
 • Control si autocontrol comportamental si emotional
 • Dezvoltarea abilitatilor de comunicare
 • Gestionarea timpului
 • Managementul stresului